Tällä sivulla

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Rintasyöpään liittyviä kysymyksiä

Miten voin itse havaita rintasyövän?

Noin 70 %:ssa rintasyöpä löytyy kyhmynä rinnassa. Rintoja kannattaa tunnustella esim. kerran kuukaudessa kuukautisvuodon jälkeen. Silloin rinnat ovat pehmeimmillään. Jos rinnan ihoon tai nänniin tulee sisäänvetäymä tai jos nännistä tulee veristä eritettä, kannattaa hakeutua rintatutkimuksiin.

Onko keinoja rintasyövän ehkäisemiseksi?

Nuorena synnyttäminen ja suuri lapsiluku suojaavat rintasyövältä. Myös liikunta ja ylipainon välttäminen sekä tupakoimattomuus ehkäisevät jonkin verran rintasyövän syntyä.

Mitkä oireet vaativat kääntymistä lääkärin puoleen?

Rintakyhmy, rinnan sisäänvetäymä, verinen vuoto nännistä, nännipihan ihottuma

Voiko rintojen kohotus tai muotoiluleikkaukset aiheuttaa rintasyöpää?

Rintojen leikkaaminen ei aiheuta syöpää.

Onko imetyksellä vaikutusta rintasyöpään?

Imetys suojaa rintoja ja osaltaan ehkäisee rintasyövän syntymistä.

Täytyykö noudattaa jotakin erityistä ruokavaliota sytostaattihoidon aikana?

Olisi tärkeätä syödä monipuolisesti ja terveellisesti. Ellei ruoka maistu ja paino putoaa, suosittelen lisäravinnevalmisteita, joita saa esim. Apteekista.

Milloin voi rekonstruktioleikkauksen tehdä samanaikaisesti rintasyöpä leikkauksen yhteydessä?

Kun rintasyöpä on paikallinen ja rajoittuu rintaan, mutta se on kuitenkin niin laaja, ettei rintaa voida säästää, ja ellei tällöin tarvita leikkauksen jälkeistä sädehoitoa, voidaan rinta rakentaa syövänpoistoleikkauksen yhteydessä.

Millaiset ovat mahdollisuudet tulla täysin terveeksi rintasyövän diagnoosin jälkeen?

Viiden vuoden kuluttua rintasyövän toteamisesta lähes 90 % ovat terveitä. Jos ottaa koko ihmisen eliniän, yli 70 % paranee rintasyövästä kokonaan.

Minkälaisia rekonstruktioleikkauksia on olemassa ja miten ne eroavat toisistaan?

Rinta voidaan rakentaa omakudossiirteillä erilaisilla kielekkeillä, esim.alavatsasta, selästä, reidestä, pakarasta ja jopa vatsapaidasta (omentista). Uusimpia menetelmiä on oman rasvan siirto , jolloin tarvitaan useita toimenpiteitä ja mahdollisesti ihon venytystä. Rasvansiirto on vielä kehitysvaiheessa oleva menetelmä. Rinta voidaan rakentaa myös implantilla, jolloin poistetun rinnan iho yleensä joudutaan venyttämään. Tähän voidaan yhdistää myös paikallinen kieleke tai rasvansiirto.

Minkä ikäisenä täytyy aloittaa rintasyövän tutkimukset ja miten usein?

Ellei suvussa ole erityistä rintasyöpäriskiä ja rinnat ovat kyhmyttömät ja terveet, riittää kun aloittaa rintojen tutkimukset 45-vuotiaana.

Mitä kokeita täytyy tehdä, jotta rintasyöpä voidaan todeta?

Mammografia on rintojen perustutkimus. Sitä täydennetään tarvittaessa ultraäänitutkimuksella ja aina, jos rinnassa on kyhmyjä. Jos näissä on löydöstä, otetaan epäselvistä muutoksista karkeaneulabiopsia (=paksuneulabiopsia).

Miten kauan kestää rintasyöpäleikkaus sekä kuntoutus sen jälkeen?

Tavallinen rintasyöpäleikkaus kestää 2-3 tuntia. Leikkauksen jälkeinen toipuminen on yksilöllistä. Sairaalassa vuodeosastolla viivytään leikkauksen jälkeen 1-2 päivää ja sairauslomaa kirjoitetaan vähän yli kuukausi. Toisinaan leikkausalue kerää nestettä, jota tyhjennetään tarvittaessa. Käden ja olkanivelen voimistelu on tärkeätä.

Millaisia alusvaatteita on suositeltavaa käyttää leikkauksen jälkeen?

Kaikki alusvaatteet, mitkä tuntuvat hyvältä, ovat sopivia.

Voiko rintasyöpää sairastava harrastaa urheilua? Mikäli voi, niin millaista?

Urheiluharrastukset saa aloittaa vähitellen kahden viikon kuluttua leikkauksesta. Kuukauden kuluttua ei ole enää mitään rajoituksia. Liikunta on tärkeätä verenkierron ja kudosten paranemisen auttamiseksi. Myös mieli voi paremmin, kun keho voi hyvin.

Vaikuttaako rinnan poisto seksuaalisuuteen tai hormonitasoon?

Ihmisen seksuaalisuus on kokonaisuus. On tärkeätä, että ihminen hyväksyy itsensä sellaisena kuin on, myös rinnattomana. Tällöin ihminen voi antaa seksuaalisuudelleen täydet oikeudet, antaa ja vastaanottaa rakkautta parisuhteessa.

Vaikuttaako rinnan poisto raskauteen ja mahdollisuuksiin saada terve lapsi?

Rinnan poisto ei vaikuta raskauteen, eikä mahdollisen tulevan lapsen terveyteen. Myös sytostaattihoitojen jälkeen voi synnyttää ja saada terveen lapsen.

Voiko rintasyövän leikkauksen jälkeen imettää?

Jos rintasyöpä on leikattu säästävästi ja sen jälkeen sädehoidettu, ei tällaiseen rintaan nouse maitoa. Toisesta terveestä rinnasta voi kuitenkin imettää. Tällöin synnytyksen jälkeen ja usein jo raskauden aikana rinnat tulevat eri kokoisiksi. Tilanne korjaantuu raskaudenja imettämisen jälkeen.

Miten tulla toimeen pelon kanssa rintasyövän diagnoosin jälkeen?

Meillä kaikilla on pelkoja. Suurin pelkomme on kuoleman pelko, vaikka se on usein meille tiedostamaton. Rintasyöpädiagnoosi nostaa tämän pelon esille. On tärkeätä, että muistamme tällöin, että rintasyövästä voi parantua ja/tai sen kanssa voi elää pitkäänkin. On tärkeätä, että takerrumme tähän toivoon ja alamme elämään, emmekä odottamaan kuolemaa. Samalla on myös hyvä, jos opimme puhumaan siitä ja hyväksymään elämän rajallisuuden. Joka tapauksessa kuolemme joskus. Oppiessamme iloitsemaan elämän ainutkertaisuudesta saamme elämäämme jotakin uutta, mikä kantaa meitä myöhemminkin erilaisissa vaikeuksissamme.

Yleiset kysymykset

Mistä iästä ja mihin ikään on luvallista tehdä plastisia leikkauksia?

Ikä ei ole rajoite, jos plastiikkakirurginen leikkaus on tarpeellinen. Usein kuitenkin kasvuiässä näemme itsemme erilaisena kuin mitä todellisuudessa olemme. Tällöin tarvitaan malttia , ja leikkaustarve tulee harkita perusteellisesti.

Mitä kokeita täytyy tehdä ennen leikkausta?

Terveellä ihmisellä ei erityisiä kokeita tarvita. On kuitenkin hyvä tietää hemoglobiinitaso. Jos on sydän- tai keuhkosairauksia, tarkistetaan nämä. Isoissa leikkauksissa varaudutaan aina mahdolliseen verensiirtoon. Tällöin otetaan veriryhmä, veren sopivuuskoe ja tutkitaan mahdolliset veren vasta-aineet etukäteen.

Täytyykö noudattaa jotain erityistä ruokavaliota ennen leikkausta sekä sen jälkeen?

Leikkaukseen mennessä vatsalaukun pitää olla tyhjä, ettei ole riskiä, että vatsalaukusta nousisi ruokaa hengitysteihin nukutuksen yhteydessä. Siksi pitää olla syömättä vähintään 6 t ennen leikkausta. Myös leikkauksen jälkeen aloitetaan syöminen varovasti, koska nukutusaineet voivat aiheuttaa pahoinvointia, jolloin syömisestä ei ole mitään iloa.

Kuinka kauan leikkaukset kestää ja millaisia komplikaatiota saattaa esiintyä?

Leikkauksen kesto riippuu toimenpiteen vaativuudesta. Esimerkiksi rintojen suurentaminen proteeseilla kestää 2-3 tuntia. Kaikkiin leikkauksiin voi liittyä ongelmia. Yleisimpiä ovat jälkiverenvuoto ja haavatulehdukset, mutta onneksi nekin ovat harvinaisia.

Voiko harrastaa urheilua ennen leikkausta sekä sen jälkeen?

Periaatteessa kyllä, mutta on syytä keskustella asiasta hoitavan lääkärin kanssa tapauksesta riippuen.

Mitä täytyy ottaa huomioon ennen leikkausta?

Leikkaukseen mennessä ei iholla saa olla haavaumia. Hampaat tulisi olla eheät. Flunssaisena ei nukutukseen pidä mennä, ellei se ole välttämätöntä, koska tällöin keuhkokuumeen riski kasvaa. Ylipäänsä kaikki tulehdukset tulisi hoitaa ennen leikkausta pois.

Missä tapauksissa leikkauksia ei suositella ollenkaan?

Jos potilaan yleistilaan ja muuhun terveydentilaan liittyy erityisiä riskejä, ei leikkauksia suositella, elleivät ne ole välttämättömiä, esim. vakava sydänsairaus tms.

Rintojen muotoilu

Vaikuttaako rintojen muotoiluleikkaukset seksuaalisuuteen, hormonaaliseen tasoon, raskauteen ja imetykseen?

Jos rintojen muotoilu parantaa itsemme hyväksymistä, seksuaalisuutemme paranee, hormonaaliseen tasoon se ei vaikuta merkitsevästi. Rintojen muotoilu voi vaikuttaa imetykseen. Imetykseen vaikuttaa käytettävä rinnan muotoilumenetelmä. Suosittelen, että keskustellaan tästä asiasta hoitavan lääkärin kanssa aina etukäteen ja valitaan sopiva menetelmä tilanteen mukaan.

Millaisia alusvaatteita suositellaan rintamuotoilun jälkeen?

Kaikki alusvaatteet, mitkä tuntuvat hyvältä, ovat sopivia.

Millaisia leikkauksia on mahdollista tehdä ja mitkä näistä ovat vähiten vaarallisia?

Rinnan muodon korjausleikkauksia on lukuisia. Mikään niistä ei ole vaarallinen. On kuitenkin tärkeätä keskustella hoitavan lääkärin kanssa kaikista toiveista ja peloista, mitä mieleen tulee. Silloin voidaan yhdessä valita paras mahdollinen menetelmä kussakin tapauksessa.

Suonikohjujen hoito

Voiko suonikohjujen ehkäisemiseksi tehdä mitään?

Suonikohjutauti on perinnöllinen laskimosuonten heikkous. Liikunta ja ylipainon välttäminen ehkäisevät taudin puhkeamista ja/tai pahenemista. Kun suonikohjuja alkaa ilmestyä, niiden pahenemista voi ennalta ehkäistä tukisukan avulla. Tällöin tukisukan paine tulee olla enemmän kuin laskimopaine eli paineluokkaa II (yli 15-20 mmHg).

Millaisia leikkauksia on mahdollista tehdä ja mitkä näistä ovat vähiten vaarallisia?

Suonikohjuja voi hoitaa vaahtohoidolla (foamscleroterapia), polttamalla suonen sisäpinta laserhoidolla tai perinteisillä leikkausmenetelmillä, jolloin sairastuneet laskimot poistetaan.

Rinoplastia

Millaiset voivat olla komplikaatiot rinoplastian jälkeen?

Nenän korjauksen jälkeen nenä on alkuun turvoksissa ja lopullinen tulos on nähtävissä vasta useiden kuukausien jälkeen. Kaikkea ei voi saada aikaan ja on tärkeätä, että tehdään realistinen suunnitelma ja toteutus nenäleikkauksessa. Myös jälkihoidon toteutuminen on tärkeätä. Usein pidetään suojalastaa ja käytetään myös nenän sieraimissa tukilastoja, joiden puhtaanapito on tärkeätä, että vältytään tulehduksilta.

Onko mahdollista toteuttaa 3D suunnittelu?

3D suunnittelu on hyvä apukeino, jolla voi hahmottaa tulosta. Itse leikkauksen suunnittelu tapahtuu kuitenkin plastiikkakirurgin päässä ja hänen kätensä toteuttavat sen.

Vartalon muotoilu

Millaisia komplikaatiota voi syntyä rasvaimun jälkeen?

Usein rasvaimun jälkeen kudoksiin jää vettä, mikä valuu tehdyistä pienistä haavoista ulos. Mustelmat ovat usein näkyviä ja laajoja sekä arkojakin. Ellei rasvaimua tehdä huolella, voi syntyä muhkuraisuutta. Joskus jäljelle jäävän rasvan verenkierto voi paikallisesti huonontua ja tilalle tulla kovettumia. Myös tulehdus on mahdollinen, joskin hyvin harvinainen rasvaimun jälkeen. Jos rasvaa imetään paljon, voi alueelle jäädä runsaasti löysää ihoa, mikä kannattaa poistaa leikkaushoidolla, ellei iho kutistu ja kimmoistu riittävästi. Liikunta on myös erittäin tärkeätä rasvaimun jälkeen.

Miten usein rasvaimua voi tehdä ja mistä paikoista?

Rasvaimun voi tehdä minne tahansa, mutta kuitenkin vain ihon alaiseen rasvaan. Esim. sitkeä rintakudos ei lähde rasvaimulla. Jos rasvaimulla poistetaan lähes kaikki rasvasolut, ei sitä voi tehdä samaan paikkaan uudelleen. Rasvaimu voi aiheuttaa myös ihon alle sidekudoksen muodostusta, eikä uusintakerralla rasva enää irtoa yhtä hyvin rasvaimulla.

Muita kysymyksiä

Vaikuttaako matkustaminen lentokoneessa ja ilmaston muutos rintasyöpään?

Ei vaikuta.

Mikä tarkoittaa omakudossiirre ja mitkä ovat sen edut?

Omakudossiirteessä käytetään asiakkaan omia soluja ja kudoksia, jotka irrotetaan paikaltaan ja siirretään ja ommellaan uuteen paikkaan. Siirre voidaan kääntää varrellisena toiseen paikkaan kuten esim. selän LD-kielekkeessä tehdään tai ottaa se kokonaan irti ihmisestä, minkä jälkeen sen verisuonet ja mahdollisesti myös hermot ommellaan uuteen tarvittavaan paikkaansa. Tästä on  esimerkkinä vapaa vatsakieleke (TRAM).

Onko tulossa uutta rintasyövän hoidossa tai esteettisessä kirurgiassa?

Aina on tulossa uutta ja olemme kehityksessä mukana. Omat verihiutalesiirteet ja kantasolusiirteet ovat melko uutta tekniikkaa ja siltä saralta odotetaan vielä paljon uutta.

Kudosten kasvattaminen viljelymaljoilla asiakkaan omista soluista on ollut kiehtovan tutkimuksen kohteena jo pitkään. Hermojen ompelu ja tunnon palauttaminen kudoksiin on uusi kehitysaihe.

Geeniterapia on muodissa ja jää nähtäväksi, tuoko se kirurgiaan mitään uutta jne.