Välitön rintarekonstruktio

Välitön rintarekonstruktio

Rinta voidaan rakentaa samanaikaisesti syöpäleikkauksen yhteydessä, jos kyseessä on varhaisvaiheen syöpä tai jos rinnan poistoleikkauksella vältytään sädehoidolta. Rakennettu rinta voidaan tarvittaessa myös sädehoitaa, mutta se on tervettä kudosta ja sädehoito voi huonontaa kosmeettista tulosta. Tässä ns. välittömässä rintarekonstruktiossa omaa ihoa voidaan säästää (skin-spearing mastectomy) enemmän ja kosmeettinen tulos on paras mahdollinen.

Rinnan poistoleikkauksen yhteydessä voidaan rintalihaksen alle jättää tarvittaessa kudosvenytin (expanderiproteesi), jota täytetään myöhemmin sytostaattihoitojen ja sädehoitojen jälkeen. Rintalihas ei ulotu peittämään expanderiproteesia sen ulko- ja alasivulta, jolloin se jää pelkän ohuen rinnan ihon alle. Siksi suosittelen expanderin alaosan tukemiseksi teollisesti valmistettua tukikalvoa (acellular matrix – esim. Strattice). Expanderiproteesi toimii väliaikaisena rintana ja lopullinen rinta rakennetaan, kun potilas on toipunut kaikista hoidoista. Rekonstruktiomenetelmä valitaan yhdessä potilaan kanssa (rinnan rekonstruktioleikkaukset).

Alla kuva potilaasta, jolle on tehty vasemman rinnan poisto (ablatio) rinnan ihoa säästäen ja rakennettu rinta samanaikaisesti mikrovaskulaarisella vatsakielekkeellä (ms-TRAM).

Alla potilas, jolle noin 7 vuotta sitten poistettiin vasen rinta syövän takia. Hoitojen jälkeen 5 vuotta sitten vasen rinta rakennettiin vatsanpeitteistä vapaalla vatsakielekkeellä. Nyt kontrollissa huomattiin alkava syöpämuutos oikeassa rinnassa.

Alla olevassa kuvassa valmistaudutaan oikean rinnan poistoon. Oikean rinnan iho säästettiin ja tällä potilaalla selän kudokset riittivät rinnan muotoiluun. Sen alla leikkauksen jälkeinen tila, jossa valmistaudutaan nännin keskustan nostoon.

Leikkauksen jälkeinen tilanne, oikealla puolella ihoa säästävä LD-rinta selästä, vasemmalla puolella vatsanpeitteistä vapaalla vatsakielekkeellä rakennettu rinta (muscle sparing TRAM). Vasemman rinnan nännin keskusta on jo rakennettu ja nännipiha on tatuoitu. Tässä ollaan rakentamassa oikean rinnan nännin keskustaa.