Mikroneurovaskulaarinen TRAM rintarekonstruktio

Mikroneurovaskulaarinen TRAM rintarekonstruktio

Navan alapuolelta otetaan ihoa ja sen alla oleva rasva siirteeksi verenkierrotettuna ja hermotettuna. Aluetta verenkierrottaa nivusalueen valtimoista ja laskimoista tulevat suonet, jotka vapautetaan, katkaistaan ja ommellaan uudelleen rintakehän valtimoihin ja laskimoihin.

Suonet kulkevat vatsalihaksen läpi ja haaroittuvat lihaksessa nousten vatsan rasvaan pieninä haaroina (perforanssisuonina). Tätä lihasta otetaan pieni pala mukaan, että saadaan useampi suoni- ja hermohaara kielekkeeseen vaurioitumattomana. Verisuonet ovat pieniä ja saumat ommellaan mikroskoopin avulla.

Samalla tavalla kolme alinta kylkivälihermoa antaa ihotunnon navan alapuoliselle kudokselle. Näistä yksittäinen haara vapautetaan, katkaistaan ja ommellaan rintakehän hermoon käyttäen mikroskooppia.

Verisuonet ja hermot ovat verkostoituneet molemmille puolille alavatsaa. Tämän vuoksi riittää yksi valtimo- ja laskimoyhteys vain toiselta puolelta vatsaa. Ihotunto tulee parempi, jos hermosaumat ommellaan molemmille puolille vatsakielekettä.

Tutkimuksen mukaan hermosaumojen ompelu ei vaurioita jäljelle jäävää vatsan alueen tuntoa enempää kuin normaalin vatsakielekkeen ottaminen. Yleensä navan alapuolelle jää pieni alue, jossa on heikompi tunto.

Tunto alkaa palautua rakennettuun rintaa 7 kk kuluttua ja alkaa olla valmis parin vuoden kuluttua leikkauksesta.

Leikkaus kestää keskimäärin 7 tuntia. Leikkauksen jälkeen on tärkeää seurata siirretyn kielekkeen verenkierron riittävyyttä, koska mikrovaskulaarisissa kudosleikkauksissa on mahdollista, että pienten suonten verisuonisauma tukkeutuu.

Käytämme Licoxin kudoshappimittaria. Se laitetaan leikkaussalissa kielekkeen sisään. Katetri mittaa jatkuvasti kudoksen hapensaantia. Nopea pudotus viittaa valtimokierron häiriöön ja hidas pudotus happiarvoissa viittaa laskimokierron häiriöön. Lisäksi seurataan koko ajan kielekkeen lämpötilaa sekä arvioidaan ihon väriä ja verenkierron riittävyyttä.

Usein on mahdollista pelastaa kieleke uusintaleikkauksella, mutta 1-2 %:ssa siihen tulee sellainen häiriö, että pienet suonet eivät pysy auki, ja rintakieleke menetetään. Sen jälkeen ovat vielä muut rinnan rekonstruktiomenetelmät käytettävissä.

Leikkaukseen varataan aikaa koko päivä. Pitkän nukutuksen jälkeen on tärkeää, että tehostetaan omaa hengitystä ja estetään laskimotukosten syntyminen käsien ja nilkkojen liikuttelulla. Vuoteen säädön avulla lonkat pidetään kolmen päivän ajan noin 30 asteen koukkuasennossa, että alavatsan haava saa levätä.

Jalkeille nouseminen aloitetaan heti seuraavana päivänä. Seisoessa ja liikkuessa saa lonkatkin suoristaa. Potilas kotiutuu sairaalasta 5. leikkauksen jälkeisenä päivänä.

Sairauslomaa kirjoitetaan 6 vk. Sen ajan tulee välttää voimakasta fyysistä rasitusta. Vatsanpeitteitä tuetaan tukivyöllä sairausloma-ajan.

Kotiuttamisen jälkeen voi liikkua normaalisti, käydä suihkussa halutessaan, kylmää (pakkasilma) ja kuumaa (sauna) tulisi välttää parin viikon ajan. Rinnan päälle ei saisi tulla painetta ja vatsallaan makuu sallitaan vasta aikaisintaan 6 viikon kuluttua.