LD-rintarekonstruktio

LD-rintarekonstruktio

Rinta rakennetaan selän kudoksilla varrellisena kielekkeenä.Oikealla potilasvalinnalla oma kudos yleensä riittää rinnan muotoiluun. Kudoksia ei irroteta omasta verenkierrosta, vaan ne käännetään verisuoniyhteytensä varassa selästä rinnan puolelle ja muotoillaan rinnaksi.

Selästä otetaan iho, ihon alainen rasva ja kolmiomainen, litteä, latissimusdorsii lihas. Kainalon kautta tuleva verisuonipedikkeli, thorakodorsaalinen valtimo ja laskimo haarautuvat rinnakkain LD-lihaksen kautta (lihaksen kautta kulkevat perforanssisuonet) selän ihonalaiseen rasvaan ja ihoon. Selän kudokset ommellaan kielekkeen ottokohdasta suoraan kiinni.

Toisinaan esim. rintasyövän laajan paikallisen ihometastasoinnin tai suurten traumojen yhteydessä voidaan ottaa erittäin laaja iho-osa selästä kielekkeeseen mukaan. Tällöin selän ottokohtaan voidaan tarvita ihonsiirtoa.

Hoikalla asiakkaalla, ellei omaa kudosta ole riittävästi, LD-kielekkeen alle laitetaan implantti .

Implantin koon arvioimisessa voidaan 3D-mallinnustekniikkaa (ks. 3D mallinnus). Implantti vuorataan LD-kielekkeen lihasosalla ja selän iho-osa muotoillaan sen päälle.

Selkään jää poikittainen tai alaspäin kaartuva haava, joka alussa tuntuu kireältä, mutta venyttyy muutaman kuukauden sisään. Tärkeätä on aloittaa arven painehoito heti haavan parannuttua (ks. Arpien hoito).

LD-kielekkeen verenkierto on hyvä, eikä siihen yleensä liity verenkierto-ongelmia tai kielekkeen menetyksiä. Kielekkeen tulee verisuonten matkassa myöskin thorakodorsaalinen hermo, joka jätetään ehjäksi. Näin ollen kielekkeeseen jää tuntoa, joka paranee ajan myötä.

Toimenpiteen jälkeen liikkuminen on vapaata, mutta leikatun puolen olkavarren päällä ei saa nukkua seuraavan 6 viikon aikana. Sairauslomaa kirjoitetaan 5 viikkoa.