Kasvojen alueella pienetkin muutokset ja toiminnanhäiriöt haittaavat asianomaista. Usein ympäristömme on paljon sallivampi vikoihimme kuin me itse. Kannattaa käydä plastiikkakirurgin vastaanotolla keskustelemassa, mitä mahdollisuuksia tällaisten häiriöiden korjaamiseen on olemassa.

Epäsymmetriat, arpien, kasvainten leikkausten ja tapaturmien aiheuttamien kudospuutosten korjaukset, kudosten löystymiseen liittyvät silmäluomien sisään- tai ulospäin kääntymiset sekä synnynnäiset rakennehäiriöt muun muassa ovat syitä kasvojen alueiden rekonstruktioleikkauksiin.

Leikkaustekniikka ja sen mukainen kustannusarvio on yksilöllinen ja suunnitellaan vastaanottokäynnillä.

Silmäluomien rekonstruktiot

Ektropium tarkoittaa silmäluomen löystymistä ja ulospäin kääntymistä. Silmäluomi ei tällöin enää suojaa silmän pintaa. Silmä ärtyy ja tulehtuu helposti sekä vetistää. Kyynelneste yrittää huuhdella silmää enemmän ja korjata tilannetta. Silmätulehdus voi johtaa silmän pinnan vaurioitumiseen ja näön menetykseen.

Ektropium-leikkauksessa lyhennetään luomea ja ripustetaan se silmän ulkokulman tukikudokseen (canthopexia). Toisinaan myös alaluomen iho voi olla kureutunut, jolloin siihen tuodaan tervettä ihoa esim. yläluomen iholta kaksikantaisella kielekkeellä. Tällöin leikkaus on kaksivaiheinen. Ensin korjataan ihopuutos ja 2-3 viikon kuluttua silmän sisänurkan puoleinen siirtokielekkeen reuna irrotetaan ja siistitään.

Entropium tarkoittaa silmäluomen kääntymistä sisäänpäin. Tällöin silmäripset hankaavat silmän pintaa. Silmä tulehtuu jälleen helposti, rähmii ja vetistää jatkuvasti. Korjauksessa poistetaan liikaihoa ja tarvittaessa korjataan kiristävät arvet tai pidennetään silmäluomen sisäpinnan limakalvoa suusta otettavalla limakalvosiirteellä.

Jos kasvaimen takia joudutaan poistamaan koko silmäluomi, rekonstruoidaan sen iho paikallisella kielekkeellä. Silmäluomen tukikalvo tarsus korvataan rustosiirteellä. Rustosiirre voidaan ottaa nenän väliseinämästä tai korvalehdestä. Useimmiten silmän sisäpinnalle joudutaan ottamaan suun limakalvosiirre, joka on riittävän sileä, eikä hankaa silmän pintaa.

Nenän rekonstruktiot

Rhinofyma on ulkoisen nenän ikävä liikakasvu. Syövän tai esimerkiksi palovamman takia voidaan joutua rakentamaan koko nenä uudelleen.

Rhinofyman paras hoito on kuoria koko nenän pinta pois ja rakentaa se uudelleen joko otsakielekkeellä tai ihonsiirrolla.

Koko ulkoinen nenä voidaan rakentaa uudelleen esim. otsakielekkeellä. Nenän väliseinätuki otetaan lantion luusta (cristasta) ja rustotuki korvalehdestä. Nenän sisäosan ihon joutuu yleensä korvaamaan ihonsiirteellä. Toiminnallisesti nenä ei tällöin entiseen tapaan kostuta sisäänhengitysilmaa, mutta esteettinen tulos on tyydyttävä.

Nenän tai esim. suun voi rakentaa niin sanottuna prefabrikoituna kielekkeenä. Rusto- limakalvo- ja luusiirteillä valmistellaan nenä esimerkiksi kyynärvarteen ja siirretään sitten valmiina mikrokirugisena siirteenä paikalleen. Tällöin kasvojen alueelta tulee löytyä hyvät verta tuovat verisuonet, joihin siirre voidaan yhdistää. Näin voidaan vähentää kasvojen alueelle tulevia arpia.

Korvan rekonstruktiot

Mikrotia on tilanne, jossa korva voi joko kokonaan tai osittain puuttua. Usein potilaalta puuttuu myös sisäkorva, joten ainoastaan luunjohtumiskuulo on olemassa. Tätäkin voidaan käyttää hyväksi siihen erityisesti valmistelluilla ja implantoiduilla kuulokojeilla.

Ulkokorva voidaan rakentaa omilla kudoksilla kylkiluurustoista tai keinomateriaalista. Omilla kudoksilla tehty korvarekonstruktio on kaksivaiheinen. Kun pää on kasvanut lähes normaali kokoiseksi alle 10 vuoden iässä, muotoillaan korvan aihio ihon alle omalle paikalleen kylkiluurustoista. Sen parannuttua noin puolen vuoden kuluttua irrotetaan korvan aihio ja muotoillaan korvalehti.

Plastiikkakirurgi Jorma Rautio HUS:ssa on erikoistunut Suomessa lasten ulkokorvien rakentamiseen ja Helena Puontilla on ollut kunnia olla avustamassa häntä tällaisessa leikkauksessa.

Muut kasvojen alueen rekonstruktiot

Kasvojen kasvaimien, esim. melanooman tai basalioman leikkauksissa voidaan joutua laajoihin kudospoistoihin. Tällöin ne rakennetaan paikallisilla kielekkeillä. Laajoissa kudospuutoksissa voidaan joutua tyytymään ihonsiirtoihin tai tehdään mikrovaskulaarinen vapaa kudossiirto. Myös temporaalifasciaa voidaan käyttää kielekesiirtona ihonsiirron alustaksi.

Kasvohermohalvaus aiheuttaa merkittävän epäsymmetrian ja toiminnan häiriön kasvojen alueelle. Tästä muodostuu usein iso sosiaalinen haitta. Korjaavassa kirurgiassa voidaan tasapainottaa tilanne lepoasentoon. Jos tavoitellaan suupielen supistusliikettä, tarvitaan vapaata mikroneurovaskulaarista kudossiirtoa. Leikkaus suunnitellaan yksilöllisesti vamman vakavuuden mukaan.

Ääritapauksena voidaan koko kasvot siirtää. Ensimmäinen onnistunut kasvojen siirto tehtiin Ranskassa useita vuosia sitten. Suomessakin tällä hetkellä HUS:n plastiikkakirurgisessa yksikössä valmistellaan ensimmäistä kasvojen siirtoa, kun tarve tulee.

Kasvojen alueen rekonstruktiot ovat vaativia ja aina vamman laadusta riippuvaisia. Plastiikkakirugi Helena Puonti on erikoistunut kasvojen alueen korjauksiin. Erittäin vaativissa tapauksissa voidaan kuitenkin tarvita moniammatillista yhteistyötä. Tällöin konsultoidaan kyseiseen ongelmaan erikoistuneita kollegoita ja järjestetään jokaiselle asiakkaalle paras mahdollinen hoito.