Kasvojen alueen syövät

Kasvojen alueen syövät

Basalioma on tavallisin kasvojen alueen syöpä. Se tulee pitkän iän myötä yleensä auringon altistamille alueille. Toisinaan myös nuorempi ihminen voi sairastua tähän. Hilseilevä, punoittava ja helposti rikkoutuva ihoalue, joka ei parane, voi olla ensimmäinen merkki basaliomasta. Nämä kannattaa hoitaa.

Hoitomuodot ovat kehittyneet viime vuosina. Tällaiset pinnalliset ihopunoitukset ja rikkoalueet voidaan hoitaa paikallisilla voiteilla tai ihokuorinnalla ihotautilääkärin toimesta. Kaikista ihomuutoksista tulee ottaa koepala ennen hoidon aloittamista.

Jos ihomuutos on kasvanut haavaumaksi, jossa voi olla vallimaiset reunat ja paksuuntumaa, on kirurginen poisto paras vaihtoehto. Basalioman hoidoksi riittää sen radikaali poisto selkeällä tervekudosmarginaalilla. Leikkauksen vaativuus riippuu siitä, missä paikassa basalioma on. Salakavalasti se voi tulla esim. silmäluomeen ja kasvaa limakalvolle asti. Tällöin silmä on vaarassa. Toisinaan joudutaan poistamaan koko silmäluomi ja rakentamaan se uudelleen. Tämä onnistuu vierusalueen kudoksista. Tarvittaessa otetaan korvalehdestä rustoa esim. alaluomen tukemiseksi.

Kasvojen alueen syöpäkirurgia on vaativaa. Arpi useimmiten jää näkyviin, mutta muoto pyritään palauttamaan mahdollisuuksien mukaan.

Muita kasvojenalueen syöpiä ovat ihon pintaepiteelin epidermoidicarsinooma, hikirauhasten syöpäkasvaimet, melanooma ym, mutta ne ovat kohtuullisen harvinaisia. Tärkeätä on, että jokaisesta epäilyttävästä muutoksesta otetaan koepala ja suunnitellaan yksilöllinen hoito. Melanoomaa epäiltäessä luomi tulisi poistaa kokonaan jo näytteen oton yhteydessä.