Rasvaimu on tehokas keino vartalon muotoiluun. Amerikassa se on nykyisin tavallisin kosmeettisen kirurgian leikkaus. Parhaiten se sopii paikallisen rasvakertymän poistoon, esim. miesten rintojen tai vatsan alueella, naisten vatsanpeitteiden, reisien ja pakaraseudun alueilla selluliittikertymien hoitoon.

Rasvaimu ei ole laihdutusmenetelmä. Parhaat tulokset saadaan, jos ihon kimmoisuus on hyvä. Toipumista ja lopputulosta parantaa hyvä jälkihoito, painevaatteet ja lymfahieronta sekä runsas liikunta. Toisinaan liikaihon poisto kirurgisesti on tarpeen.

Rasvaimussa poistetaan ihonalaista rasvaa alipaineella pienistä viilloista. Toimenpiteessä voidaan käyttää pelkkää mekaanista imua, mutta tällä hetkellä tehokkain menetelmä on vesisuihkuavusteinen tekniikka. Aikaisemmin oli käytössä ns. microwave- tai ultraäänitekniikalla, joilla rikottiin rasvasolut ja imeytettiin kudokseen vietyyn nesteeseen, joka sitten imettiin pois.

Vesisuihku irrottaa rasvasoluja ja vie samalla hoidettavalle alueelle paikallispuudutteen. Tällöin asiakasta ei tarvitse nukuttaa muuta kuin laajoissa rasvan poistoissa. Tämä hellävaraisempi tekniikka sopii myös rasvan siirtoihin. Imetty rasvakudos voidaan siirtää samanaikaisesti esim. rintoihin. Kerrallaan rasvaa imetään korkeintaan 5 litraa. Toimenpideaika riippuu poistettavan kudoksen määrästä, keskimäärin 1-3 tuntia.

Kuten kaikissa leikkauksissa, toimenpiteen riskit pyritään minimoimaan. Potilaan tulee olla terve, tupakointi ja asperiinintyyppiset lääkkeet tulisi lopettaa pari viikkoa ennen toimenpidettä, koska ne lisäävät jälkivuodon ja iho-ongelmien riskiä. Laskimotukosten riskit ennakoidaan miniverenohennuslääkityksellä ja tukisukilla.

Vesisuihkuavusteinen rasvaimu on päiväkirurginen toimenpide. Koska potilasta ei nukuteta, ei hänelle tule nukutukseen mahdollisesti liittyvää pahoinvointia. Toipuminen on muutenkin nopeaa. Mustelmat ja arkuus häviää viikossa.

Jälkihoito

Leikkauksen jälkivalvonta tapahtuu lääkäriasemalla, kunnes potilas on kotiutuskunnossa. Heti leikkauksen jälkeen toimenpidealue «sidotaan» yksilöllisesti tilatuilla «paine»vaatteilla. Niitä suositellaan pidettäväksi jatkuvasti vähintään 2 viikkoa, mielellään 6 viikon ajan.

Suihkuun saa mennä toisena leikkauspäivän jälkeisenä vuorokautena, myös pienet haavat saa kastella. Haavat peitetään yleensä haavateipillä ja ompeleita pidetään viikon ajan.

Alussa hoidettu alue on arka, turvoksissa ja mustelmilla. Normaali liikkuminen ja myös ulkona olo on suositeltavaa. Noin viikon ajan kannattaa varoa voimakasta hikoilua, voimakasta fyysistä ponnistelua ja saunaa. Ihon kimmoisuuden palautumista ja «liikaihon» kutistumista edistää ja nopeuttaa LPG-hieronta ja lymfahieronta.

Kevyessä työssä ei sairausloma ole välttämätön. Raskaassa työssä kannattaa järjestää parin viikon loma toimenpiteen jälkeen. Kosmeettisesta syystä tehty toimenpide ei kuulu Kelan korvausten piiriin, eikä normaalia sairauslomaoikeutta silloin ole.

Vatsan muotoiluleikkaus, abdominoplastia

Vatsan muotoilussa rasvaimu on ensi sijainen toimenpide. Jos vatsan ihon kimmoisuus ei palaa, tai jos ns. riippuvatsa on kehittynyt raskauksien tai laihduttamisen jälkeen, vatsan muotoiluleikkaus, abdominoplastia, auttaa parhaiten.

Toimenpide tehdään nukutuksessa. Ylimääräinen kudos alavatsalta poistetaan ja ylävatsan ihosta muotoillaan uusi vatsa. Jos vatsalihasten välissä keskiviivassa on leventymää, se korjataan samalla. Näin vatsaontelon tila pienenee ja välittömässä toipumisessa on tärkeätä kiinnittää erityistä huomiota hyvään hengittämiseen paranemisen edistämiseksi.

Asiakas jää valvontaan heräämöön ja kotiutuu seuraavana päivänä.

Jälkihoidossa suosittelemme yksilöllistä bodya (tukiliiviä) noin 6 viikon ajan. Se nopeuttaa kudosten paranemista. Myös lymfahieronta edistää nestekierron paranemista ja vähentää turvotusta.

Toipumiseen on hyvä varata aikaa vähintään kolme viikkoa.