Suonikohjujen hoito

Suonikohjujen hoito

Melko uutta tekniikkaa esteettisen kirurgian saralla on myös suonikohjujen vaahtoruiskutushoito. Suonikohjujen taustalla on laskimoiden synnynnäisestä heikkoudesta johtuva suonikohjutauti. Pahimmillaan suonikohjutauti aiheuttaa turvotusta, särkyjä ja haavaumia. Tällöin ei kyse ole enää esteettisestä kirurgiasta vaan sairauden hoidosta. Vaahtoruiskutushoito on tehokas hoitomuoto myös vaikeissa suonikohjuissa.

Suonikohjut syntyvät, kun veri lammikoituu vioittuneiden laskimoiden kohdalle ja pintahaarat venyttyvät ja tulevat näkyviin kohjuisina. Suonikohjujen vaahtohoidolla sairaat laskimot voidaan sulkea kokonaan.

Hoito tehdään polikliinisesti ja siihen varataan 1 tunnin toimenpideaika. Lääkeaine viedään ohuen neulan kautta väridoppler-ultraäänilaitteen avulla vialliseen laskimoon. Jalkaan vedetään heti tukisukka (paineluokkaa II), mikä pitää pintalaskimot tyhjinä. Sukan saa poistaa pesua varten ja levossa 5 päivän kuluttua. Päivisin sitä tulee pitää sen jälkeen vielä yhdeksän päivää eli kaikkiaan kaksi viikkoa.

Hoidon jälkeen on tärkeää lähteä heti liikkumaan säännöllisesti. Sillä estetään laskimotukoksia ja edistetään paranemista. Hoitoalueille jää mustelmia ja suonet voivat tuntua aluksi narumaisina ja kiinteinä juosteina. Ne sulavat vähitellen useiden viikkojen kuluessa.

Suonikohjujen vaahtoruiskutushoito on tuloksiltaan vähintäänkin yhtä hyvä kuin perinteinen leikkaushoito.

Suosittelen suonikohjujen hoitoa, ennen kuin niistä aiheutuu suurempia ongelmia.