Implantit

Hoikalla naisella ei yleensä ole siirrettävää omaa kudosta. Tällöin paras rinnan muotoilumenetelmä on silikoniproteesi eli implantti. Rintaimplantteja on hyvin monenlaisia ja viime aikoina markkinoilla on käytetty epäeettisesti kelvottomia proteeseja. Sitä ei voi mitenkään hyväksyä!

Suosimme pehmeimpiä (soft touch), muotoiltuja ja vuotamattomia malleja. Proteesi valitaan asiakkaan rinnan, toivomusten sekä rintakehän koon mukaan.

Laitamme proteesin kainaloviillosta endoskooppisesti. Tällöin rinnan alueelle ei jää arpia. Muotoiltu proteesi asetetaan asiakkaan oman rinnan alle. Jos rinnan alueen iho ja rasvakerros on hyvin ohutta, proteesi laitetaan rintalihaksen alle.

Asiakkaan rintalihas ei riitä peittämään proteesin alaosaa. Sen vuoksi on kehitetty erityismenetelmiä, joilla rinnan alaosa voidaan tukea, esim. Strattice-tukikudos (acellular matrix).

Ilman riittävää tukea rintaproteesi voi pudota myöhemmin alaspäin ja aiheuttaa ikävän kaksoispoimun rinnan alaosaan. Kainaloviiltotekniikalla tämä on harvinaista.

Toimenpide suoritetaan nukutuksessa. Leikkaus kestää 2-3 tuntia. Leikkauksen jälkeen yövytään osastolla ja kotiin pääsee seuraavana aamuna.

Rintaimplantti ei estä imettämistä. Silikoni on hyvin siedetty aine ja sitä käytetään monissa lääketieteen sovelluksissa, katetreissa jne. Ongelmaksi voi muodostua se, että silikoni ei ole biologisesti elävää kudosta. Siihen ei kasva verenkiertoa ja toisinaan elimistö alkaa vieroksua tällaista kudosta. Elimistö voi kasvattaa implantin ympärille suojavallin, kapselin, joka voi muuttua niin paksuksi, että se alkaa kurtistaa implanttia. Tällöin rinta tulee kipeäksi ja sen muoto voi muuttua.

Tällä hetkellä ajatellaan, että rintaimplantin kapselin muodostus voisi johtua bakteerikolonisaatiosta. Se kasvattaisi implantin ympärille biofilmin, johon antibiootit eivät pysty. Biofilmin muodostumisen ehkäisemiseen kiinnitämme leikkaustekniikassa erityistä huomiota ja implanttia huuhdellaan ja liuotetaan antibiooteilla leikkauksen yhteydessä.

Tutkimusten mukaan kapselin muodostusta tapahtuu n. 20 prosentissa. Näistä muutamalle prosentille tulee edellä mainittua kipua ja muotovirhettä, jolloin implantti joudutaan poistamaan. Tällaiseen ei-biologiseen materiaaliin voi myös tarttua aktiivinen bakteeritulehdus, jonka rauhoittamiseksi implantti yleensä joudutaan poistamaan. Onneksi nämä bakteeritulehdukset ovat hyvin harvinaisia.

Rasvansiirto

Uusinta rinnan suurentamisen tekniikkaa on rasvan siirto rintaan omasta kehosta.

Tekniikka on vielä kehitysvaiheessa, eikä tarkkaan tiedetä, miten paljon rasvasoluista jää elämään tai tuleeko alueelle nesteenmuodostusta (seroomaa, öljycystia) tai muuta haittaa.

Uusi rasvaimutekniikka, jolla vesisuihkulla irrotetaan rasvasolut, vaikuttaa hellävaraisemmalta ja tuloksekkaammalta rasvan siirroissa.

Muut omakudossiirteet

Rinta voidaan suurentaa myös omilla kudoksilla selästä, vatsapoimusta, reidestä tai pakarasta.

Näistä jää kuitenkin paljon arpia ja ne ovat niin suuria leikkauksia, että suosittelen niitä lähinnä rintasyövän sairastaneille rintaa uudelleen rakennettaessa.

Brava-tekniikka

Amerikassa on kehitetty ja suosiotakin saanut ”imukuppivenytystekniikka”.

Rintaliiveihin kätketään imukupit, joita pidetään useita kuukausia yötä päivää. Näillä voidaan saada rintaa vähän kasvamaan.

Usein Brava-tekniikkaan lisätään rasvansiirto, jolloin mahdollisesti saadaan pysyvämpi tulos.

Jälkihoito

Leikkauksen jälkeen on syytä välttää fyysistä ponnistelua niin kauan kuin haavoilla ovat ompeleet (8vrk).

Leikkauksessa jätetään rinnan alle laskuputket (katetrit), joiden kautta mahdollinen kudoserite sisäisistä haavapinnoista poistuu. Niitä pidetään niin kauan kuin kudoseritettä riittää (1-7 päivää).

Suihkuun voi mennä jo seuraavana päivänä.

Implantit tuetaan proteesivyöllä, jota pidetään yhtäjaksoisesti kahden viikon ajan.

Työhön paluu onnistuu noin viikon kuluttua leikkauksesta.

Mahdolliset ongelmat

Ensimmäisinä päivinä rinnat saattavat olla kipeät. Siksi esim. autolla ajamista ei suositella heti toimenpiteen jälkeisinä päivinä.

Rintojen suurennusleikkaukseen voivat liittyä normaalit leikkauskomplikaatiot, kuten jälkivuoto ja haavatulehdus. Ne ovat kuitenkin harvinaisia. Komplikaatioiden hoito sisältyy leikkauksen hintaan.

Mahdollisen implantin arpikurouman hoitoon liittyvät kustannukset eivät sisälly leikkauksen hintaan.