Rintojen pienennys

Rintojen pienennys

Rinnanpienennysmenetelmiä on useita. Suurin eri menetelmien välinen ero tulee siitä, mistä suunnasta rintaa nännipihan verenkierto otetaan.

Menetelmä suunnitellaan yksilöllisesti vastaanotolla. Toimenpiteessä nännialue siirretään uuteen paikkaan. Leikkaushaavat tulevat tavallisesti nännien ympärille ja pystysuoraan nännistä alaspäin. Hyvin suurissa kudospoistoissa voidaan joutua käyttämään rinnan alle tulevaa keinutuoliavausta, jolloin rinnan alle jää kaareva arpi.

Rinnanpienennys tehdään nukutuksessa. Toimenpide kestää 3-4 tuntia.

Toimenpiteen jälkeen yövytään osastolla ja kotiutus tapahtuu seuraavana aamuna saattajan kanssa.

Rintojen pienentämisen jälkihoito

Leikkaushaavat eivät yleensä ole kivuliaat, mutta suositellaan särkylääkkeiden käyttöä alussa 2-3 vuorokautta säännöllisesti.

Leikkauksen jälkeen rinnat tuetaan pehmeillä rintaliiveillä jatkuvasti ompeleitten poistoon saakka. Kun haavat ovat parantuneet, voi käyttää tavallisia rintaliivejä. Fyysistä ponnistelua ja saunomista on vältettävä niin kauan kuin haavoilla on ompeleet (8 vuorokautta).

Leikkauksesta toipumiseen kuluu noin 3 viikkoa. Liikuntaharrastukset voi aloittaa kahden viikon kuluttua.

Arpikudoksen minimoimiseksi suosittelemme Mepiform-painehoitolevyn käyttöä arpeen niin kauan kuin arpi punoittaa. Siihen kuluu aikaa keskimäärin 8 kk (3-12 kk).

Mahdolliset ongelmat

Rintojen pienennysleikkaukseen voivat liittyä normaalit leikkauskomplikaatiot, kuten jälkivuoto ja haavatulehdus. Ne ovat kuitenkin harvinaisia. Leikkauksessa nännipihan verenkierto ja tunto pyritään säilyttämään, mutta se ei ole aina ongelmatonta. Jos tuntohäiriötä tulee, se korjautuu yleensä 3 kk:n kuluessa, mutta yksittäisissä tapauksissa tunnon alenemaa voi jäädä.

Verenkierron häiriöt pitkittävät paranemista ja voivat johtaa pieniin lisätoimenpiteisiin. Nämä eivät yleensä huononna lopputulosta.

Pienennysleikkauksessa rinnan imettämiskyky saattaa häiriintyä. Eri tutkimuksissa on osoitettu, että imetyshäiriöitä ilmenee noin 50 prosentilla.

Rintasyövän esiintyvyyden yleisyyden takia yleensä tehdään mammografia ennen rintaleikkausta ja otetaan tarvittaessa mikroskooppinen (histologinen) kudosnäyte rinnasta leikkauksen aikana.

Arpien muodostuminen ja kypsyminen ovat hyvin yksilöllisiä ja joillakin potilailla arvet voivat levitä tekotavasta ja jälkihoidosta riippumatta.