Arpien hoito

Arpien hoito

Erilaiset arvet ja kuroumat ulkonäössämme häiritsevät meitä päivittäin. Niiden korjaaminen on plastiikkakirurgille suuri haaste, sillä haavan paraneminen on yksilöllinen ja pitkä tapahtuma.

Jos plastiikkakirurgi saa itse suunnitella leikkaushaavan paikan, hän useimmiten pystyy piilottamaan arven luonnollisten ihopoimujen ja uurteiden suuntaan. Tällöin arpi saattaa parannuttuaan olla täysin huomaamaton. Tapaturmaisesti syntyneet, haittaavat arvet eivät yleensä noudata näitä lakeja. Niiden piilottaminen voi olla hyvin vaikeata, joskus mahdotonta.

Arven lopputulos riippuu leikkauksen kudoskäsittelyn hellyydestä, käytetyistä ommelaineista, mutta myös ihon paranemisominaisuuksista. Mitä nuorempi henkilö on sen voimakkaampaa voi olla arven liikakasvu. Joillakin ihmisillä tämä liikakasvu (ylikorjaus haavan paranemisprosessissa) on erittäin voimakasta, jolloin puhutaan keloidimuodostuksesta.

Arven liikakasvua voidaan ehkäistä painehoidolla. Se toteutetaan tavallisimmin silikoni «teipillä». Ellei siten saada kohdistettua riittävää painetta arpeen, käytetään mittojen mukaan tehtyjä elastisia painetekstiilejä. Ne ovat välttämättömiä palovamma-arpien ja yleensä ihonsiirrearpien jälkihoitona.

Haavan paraneminen ei lopu ompeleiden poistoon. Alussa leikkaushaava on aina punertava. Se voi kestää viikkoja, joskus kuukausia ja vuosiakin. Kypsyessään arpi vaalenee. Arvenmuodostus on voimakkaimmillaan ensimmäiset 3 kk haavan syntymisestä. Sen vuoksi arven painehoito tulee aloittaa heti leikkauksen jälkeen. Keloidiarven painehoidosta voi olla hyötyä vielä myöhemminkin. Arpi muotoutuu painehoidolla elastisemmaksi, vähemmän kiristäväksi ja huomaamattomammaksi.

Jos keloidiarpi on muodostunut, sitä ei kannata lähteä uudelleen leikkamaan, koska lopputuloksena voi olla entistä suurempi keloidi.

Painehoidon lisäksi arven sisäiset pitkävaikutteiset kortisonipistokset (esim. Lederspan) saattavat auttaa. Keloidihoitoa tutkitaan ja pyritään kehittämään koko ajan. PRP-hoidosta on selkeä hyöty arven paranemisvaiheessa. Jos arpi muodostaa uurretta, on PRP-injektiosta rasvan siirron kanssa hyötyä.

Uusinta uutta on, että keloidiarpi leikataan ja aloitetaan toistuva PRP-hoito noin 4 viikon välein, kunnes arpi on vaalentunut.

Kaikkein hankalimmissa tapauksissa arpikeloidi leikataan ja iho sädehoidetaan paikallisesti heti leikkauksen jälkeen.