Helena Puonti

Helena Puonti

Jo pikkutyttönä halusin lääkäriksi. Äitini kivulias nivelrikko saattoi vaikuttaa asiaan. Toivoin voivani helpottaa hänen oireitaan. Lukion valitsin toteuttaakseni haaveeni. Lääkärikoulun kävin Turussa. Kirurgian kurssin aikana totesin, että potilaan sairauden leikkaaminen ja haavojen hoitaminen on sitä perinteistä lääkärin työtä, johon olin aina halunnut.

Kirurgin työ tuntui aluksi liian haastavalta, mutta sain uskoa itseeni kun näin, ettei pelkkä tekninen suoritus ole tärkeintä, vaan potilaan paraneminen. Jokaiselle potilaalle tulisi löytää oikea diagnoosi ja sopivin vaihtoehto eri hoidoista. Kirurgi tarvitsee paitsi hyvää käsityötaitoa, potilaan kuuntelemista ja ymmärtämistä sekä tietoa ja kokemusta. Tähän olen matkan varrella saanut oppia monelta hyvältä opettajalta.

Aloitin kirurgin työn Malmin aluesairaalassa Pietarsaaressa ensin apulaislääkärinä ja sittemmin osastonlääkärinä. Pietarsaaresta käsin suoritin kirurgian erikoistumisopintoni Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa Kokkolassa sekä Tampereen yliopistollisessa sairaalassa. Valmistuttuani kirurgiksi muutin Savonlinnaan perhesyistä.

Rintasyövän hoidon kehittymisen myötä kiinnostuin plastiikkakirurgiasta ja valmistuin plastiikkakirurgiksi kesällä 1998. Savonlinnan keskussairaala tarjosi minulle hyvät puitteet ja resurssit tehdä kaikkea sitä, mitä olin oppinut. Työsidonnaisuus alkoi kuitenkin käydä liialliseksi, niin että vähitellen siirsin työaikaani lisää yksityispuolelle.

Savonlinnan yksityinen lääkäriasema Vire kasvoi nopeasti sen siirryttyä Terveystalon omistukseen vuonna 2005. Saimme syksyllä 2007 uudet modernit ja viihtyisät leikkaus- ja potilaan valvontatilat. Klinikka Helena on perustanut Terveystalon puitteissa Savonlinnan Lääkäriasemalle rintasyövän hoitoyksikön, ja tarjoamme ajanmukaista ja modernia rintasyövän hoitoa yksityisesti koko Suomen alueelle.

Plastiikkakirurgia Helena Oy perustettiin joulukuussa 1999. Se on antanut meille väljemmät puitteet kehittää esteettistä kirurgiaa. Esteettinen plastiikkakirurgia on erittäin haasteellista. Ei ole mitään standardileikkausta, vaan jokaisen potilaan kohdalla tulisi löytää ydinongelma ja ymmärtää potilaan toiveet. Suurin osa esteettisen kirurgian koulutuksesta on täytynyt hakea ulkomailta. Leikkaamiseen liittyi aluksi paljon stressiä, mutta tieto ja kokemus tässä tapauksessa vähentää tuskaa ja antaa rohkeutta.

Sairaanhoitaja Anneli Kettunen on päätoimisesti Terveystalon Savonlinnan leikkausyksikön vastaava hoitaja. Hän on myös ystäväni ja managerini, ja hänen tietotaitonsa ja ystävällisyytensä mahdollistaa, että potilaat saavat kysyessään leikkauksista etukäteistietoa ja leikkauksen jälkeen parasta mahdollista hoitoa yksikössämme.

Hyvässä työympäristössä ja työilmapiirissä on ilo hoitaa asiakkaita.